Få styr på dit komma

Millimeterdemokratiske kommaregler eller …?
Mange vil mene, at kommaet er så lille en klat, at det da hverken gør fra eller til. Andre gør en dyd ud af at sætte det, som de lærte det, dengang de gik i skole – også selvom reglerne i mellemtiden har været en tur igennem en kommakrig.

Faktum er, at kommaet er ligeså vigtigt som sprogets andre byggeklodser – og derfor hjælper du din læser gennem teksten ved at sætte det korrekt.

Målgruppe
Kurset henvender sig til dig, der én gang for alle ønsker at få sat dine kommaer på plads.

Udbytte
Du lærer at sætte kommaer og andre tegn korrekt. Samtidig får du også en større grammatisk bevidsthed, som giver dit sprog et sprudlende løft.

Indhold
Dansk Sprognævn har fastsat ét regelsæt for kommaer – dog med underpunkter, hvor der er valgfrihed. Vi ser på de forskellige muligheder og bruger den kommatering, som passer bedst til dig og din arbejdsplads. Vi går først i dybden med sætningsstrukturen: Hvad er en sætning? Hoved- og bisætninger? Dernæst gennemgår vi alle kommareglerne, som vi supplerer med øvelser i kortere og længere tekststykker.

Er du stadig i tvivl, om kurset er noget for dig, så kig lige på kommaerne i disse sætninger:

  • Har du fået behandling for dine rygsmerter hos en læge(,) på et hospital eller hos en alternativ behandler? — Hvor mange behandlingssteder er i spil? To eller tre?
  • Så vender vi(,) fru Hansen! — Sidder du ved siden af fru Hansen i bilen og opfordrer hende til at vende, eller er det måske to sygeplejesker, der hjælper fru Hansen?
  • Peter talte i telefon(,) en halv time(,) før Maria kom hjem. — Talte Peter i telefon en halv time, eller var han færdig med at tale, en halv time før Maria kom hjem?
  • Søren betragtede den anden(,) høje pige. — Uden komma betyder sætningen: den anden af to høje piger. Med komma betyder sætningen: en pige, som i modsætning til den første, er høj.
  • De besluttede(,) straks(,) at tage kurset. — Besluttede de, at de skulle tage kurset med det samme, eller besluttede de med det samme, at de på et tidspunkt skulle tage kurset?
  • Landmanden siger: “Hvis jeg kan så kommer jeg ikke men hvis jeg ikke kan så kommer jeg”. — Sætningen får først mening, når vi sætter komma: “Hvis jeg kan så, kommer jeg ikke, men hvis jeg ikke kan så, kommer jeg”.
  • Køb ti tulipaner(,) og en dusk persille til sovsen. — Uden komma er det vist ikke traditionel dansk persillesovs.

Pris og praktisk

PRIS:
Vi giver altid en fast pris på en opgave for jer.

PRAKTISK:
Alle arrangementer afholdes hos jer, og vi kommer gerne rundt i hele Danmark.

Vi sammensætter gerne elementer fra de enkelte kurser og skræddersyr et kursus, som passer præcis til jer.

KONTAKT APOSTROF:
Mail: kontakt@apostrof-2021.local
Telefon: (+45) 26 25 26 22.